BENODIGDHEDEN

Benodigdheden

! Voor het aanbrengen van het behang, dien je eerst de staat te controleren. Rol het behang een drietal meter uit op een droge en schone ondergrond en controleer op eventuele beschadigingen.

VOORBEREIDING

Juiste voorbereiding
Verkeerde voorbereiding

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, glad en droog is alvorens je aan de slag gaat.

1. Verwijder oud behang en afbladderende verflagen indien deze de muur geheel of gedeeltelijk bedekken. Deze kunnen namelijk loskomen en het doordringen van de lijm in de ondergrond bemoeilijken.
2. Vul eventuele beschadigingen, krassen en oneffenheden op en maak glad met een schuurpapier.
3. Reinig de ondergrond met water en een ontvettingsmiddel zodat deze vrij is van stof- en/of andere restjes die in het behang kunnen trekken.
4. Behandel poreuze of sterk absorberende ondergronden met een primer. Test of het gebruikte middel intrekt en geen laagje achterlaat. Aangeraden is om een witte primer te gebruiken zodat eventuele kleuren op de wand geen kans hebben om door te komen.
5. Laat een gestuukte of gepleisterde wand volledig drogen om te vermijden dat de hechting van de lijm loslaat.
6. Werd de wand eerder geschilderd met emulsieverf? Breng dan een dunne laag behanglijm aan en laat deze volledig drogen om te voorkomen dat de lijm te snel in de wand trekt.

KNIP DE STROKEN

Stap 1

1. Begin in de hoek die zich het dichtst bij het raam bevindt en werk van het licht weg. Op deze manier zullen de naden minder opvallen. Teken met behulp van een waterpas een loodrechte potloodlijn op de muur. Daar komt de eerste strook tegenaan. Gebruik hiervoor een zwart grafietpotlood en ga nauwkeurig te werk, dit voorkomt problemen bij het plaatsen van de volgende stroken.

Stap 2

2. Bepaal de lengte van de eerste strook: meet de afstand tussen het plafond en de plint plus 5 cm extra om eventueel verloop van de vloer of plafond op te vangen. Knip de eerste strook en leg deze op de grond.

Stap 3

3. Om de lengte van de tweede strook te bepalen, rol je het behang vervolgens uit op de grond langs de eerste strook. Zoek aan de hand van een opvallend detail waar het patroon aansluit.

Stap 4

4. Meet vanaf dat punt opnieuw de muurhoogte plus 5 cm extra af en knip de tweede strook. Je zal aan de bovenkant waarschijnlijk een flink stuk extra overhouden.

Stap 5

5. Werk verder volgens deze methode totdat je voldoende stroken hebt om de hele wand te behangen.

PLAATS HET BEHANG

Stap 1

1. Gebruik een lijm voor vliesbehang, zoals “Perfax Roll-on Magic”, en breng deze gelijkmatig aan op de wand. Smeer de lijm iets breder dan de breedte van de strook.

Stap 2

2. Breng de strook aan en strijk glad met een rubber rol. Werk hierbij in verticale richting.

Stap 3

3. Verwijder de lijm tussen twee aangebrachte stroken meteen met een schone, vochtige en zachte spons of doek. Wrijf in geen geval meerdere keren over dezelfde plek en gebruik geen chemische reinigingsmiddelen. De drogende lijm kan het oppervlak beschadigen.

Stap 4

4. Snijd tot slot het overtollige behang bij plafond en plint weg met behulp van een liniaal en scherp stanleymes.

EINDRESULTAAT

Eindresultaat

*** Denk eraan dat elke print in beperkte mate bestand is tegen mechanische slijtage. Nikkel Art garandeert passende kwaliteit van het product, maar heeft geen invloed op de omstandigheden en wijze waarop dit gebruikt wordt. Nikkel Art is niet aansprakelijk voor het werk van de ontwerper en uitvoerder.