Menu

Latest posts

Kies de juiste gordijnen met deze 4 tips

 

Dat gordijnen zorgen voor meer knusheid en sfeer in huis, is een feit. Ze springen meteen in het oog en zijn bepalend voor de look van je interieur. Maar soms zijn ze ook gewoon noodzakelijk. Natuurlijk licht dat door de kamer stroomt is namelijk heel erg mooi, maar als je wil slapen of privacy nodig hebt, zijn gordijnen onmisbaar. Hoe kies je nu de juiste gordijnen? Daar komt meer bij kijken dan enkel een stofje kiezen dat je leuk vindt en hopen dat het goed bij de kamer past. Om je op weg te helpen in je zoektocht naar de juiste gordijnen, hebben we 4 simpele tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: de juiste gordijn kleur kiezen

De keuze van de gordijn kleur kan de look van de kamer maken of breken. Als je een harmonieuze sfeer wil creëren, dan kies je best een gordijn kleur die in lijn ligt met rest van de kleuren in de kamer. Wil je dat de gordijnen opvallen en de focus van de kamer zijn, dan kan je gaan voor een kleur die contrasteert met de muren en eventueel het meubilair. Vooral bij witte muren kan dit een bijzonder mooi effect opleveren. Heb je absoluut geen idee welke kleuren bij de rest van je interieur passen? Maak een visuele collage van de hoofdkleuren in de kamer en voeg er de kleuren bij die je voor de gordijnen in gedachte hebt. Op die manier zie je onmiddellijk of er een gordijn kleur wel of niet samengaat met de rest van de kleuren in de kamer.

Tip 2: een gordijn patroon of foto kiezen

Goochelen met verschillende kleuren en dessins is erg in trek. Door gordijnen met patronen of foto’s op de juiste manier te gebruiken, kan je de kamer tot leven brengen en een echte eyecatcher creëren. Als je in een huis woont met weinig architecturale details, kan een gordijn met een patroon dit gebrek op een interessante manier compenseren. Een gordijn met foto kan bovendien bepaalde sfeer creëren, zoals de charme van een mooi uitzicht die je mist als je in een grote stad woont. Ga je voor een gordijn met een patroon? Hou dan zeker rekening met de grootte van de kamer. Een gordijn met groot patroon verliest zijn effect in een kleine kamer en komt het best tot zijn recht in een grotere ruimte. Bij een gordijn met klein patroon geldt het tegenovergestelde.

Gordijnen Tropische vintage botanische wilde dieren kraan, papegaai, toekan, aap bloemen palmboom naadloze patroon roze achtergrond. Exotisch junglebehang

Gordijnen Zermatt, dorp, bergdorp, Findeln, Findel Gorge, Alpen, Zwitserse bergen, Matterhorn, Walliser bergdorp, wandelpad, wandelvakanties, Sunnegga, Wallis, zomer, Zwitserland

Tip 3: een gordijn voering kiezen

Gordijnen zijn niet enkel een decoratief element, ze kunnen ook de hoeveelheid buitenlicht dat de kamer binnenkomt bepalen. Verduisterende gordijnen houden meer licht tegen dan lichtdoorlatende of semi-transparante gordijnen. Om te bepalen voor welke gordijn voering je gaat, snel je jezelf de volgende vraag: in welke kamer wil ik gordijnen hangen? Is het een slaapkamer, dan kies je best voor verduisterende gordijnen die ongewenste zonnestralen buitenhouden. Gaat het om een woonkamer of leefruimte, dan zorgen lichtdoorlatende gordijnen voor het mooiste effect. Op die manier kan je privacy creëren, maar valt er toch licht binnen.

Tip 4: de juiste gordijn maten kiezen

De lengte en breedte van gordijnen is iets waar veel mensen mee worstelen. Als je gordijnen voorzien zijn van ingewerkte ringen die je aan een gordijnroede moet ophangen, volg dan de stappen hieronder.

De juiste gordijn lengte bepalen

Om de gordijn lengte te bepalen, kies je eerst tot waar je je gordijnen wil laten komen: tot op de grond, tot net boven de grond of tot de onderkant van het raam. Gordijnen die tot ruim op de grond vallen zijn op dit moment heel populair, maar niet erg praktisch. Als je kinderen hebt of de gordijnen bedoeld zijn voor een deur of schuifraam waarlangs je naar binnen en buiten loopt, kies je best voor gordijnen die 1 of 2 cm boven de vloer komen. Op die manier worden ze niet meteen vuil. Daarna kies je vanaf waar je de gordijnen bovenaan wil laten beginnen. Het meest vanzelfsprekende is om de gordijn roede recht boven het raamkozijn te hangen, maar je kan de roede ook wat hoger, of zelfs recht boven het plafond hangen. Dit zal ervoor zorgen dat je ramen optisch groter lijken. Tot slot ga je na hoeveel cm het gordijn boven de roede uit komt – bij de meeste gordijnen is dat 3 cm – en tel je die centimeters bij de totale gordijn lengte op. Zo voorkom je dat het gordijn onderaan te kort is en niet tot het punt valt dat je in gedachte had.

De juiste gordijn breedte bepalen

Om de breedte van de gordijnen te bepalen, neem je de breedte van de gordijnroede en tel je hier 20 cm aan elke kant bij op. De ringen en de roede zorgen er namelijk voor dat je gordijnen in zachte verticale plooien vallen in plaats van als een strak stuk stof. Heb je nog geen gordijnroede en is er plaats genoeg langs beide kanten van het raam? Dan kan je erover nadenken om een roede te kopen die een stuk langer is dan de breedte van het raamkozijn. Op die manier kan je de open gordijnen tot buiten het raamkozijn schuiven en is het hele raam vrij, waardoor geen enkel natuurlijk licht wordt geblokkeerd.

De juiste gordijnen kunnen een ongelofelijke meerwaarde toevoegen aan de ruimte. Hou bij het kiezen van gordijnen rekening met bovenstaande tips, en je kan zeker zijn van een prachtig resultaat!

BEKIJK ALLE GORDIJNEN OP MAAT


 
Posted in: Interieurtextiel

Hallo!

Mijn naam is Monia en ik ben een liefhebber van esthetiek en interieur schoonheid. Ik specialiseer me in het schrijven van teksten die de essentie van moderne decoratie vastleggen.

Voor mij zijn interieurdecoraties niet zomaar objecten: het zijn verhalen die tot leven komen in elke ruimte. Fotobehang, raamdecoraties zoals stijlvolle gordijnen of praktische rolgordijnen, en ook unieke wanddecoraties (foto op plexiglas, foto op canvas, foto op aluminium) – elk van deze elementen heeft een verhaal dat erop wacht om verteld te worden.

Wat maakt mijn werk zo speciaal? De samenwerking met een geweldige ontwerper Daria waarmee ik een complementair duo vorm. Haar visies en decoratie-ideeën, gecombineerd met mijn vermogen om hun schoonheid in woorden vast te leggen, zorgen voor een uniek effect. Samen inspireren we bestaande en nieuwe klanten, waardoor ze met een frisse blik naar decoraties kunnen kijken.

Ik ben trots deel uit te maken van www.nikkel-art.be en een bijdrage te kunnen leveren aan het creëren van onvergetelijke ruimtes voor onze klanten. Ik nodig je uit om op de hoogte te blijven van onze nieuwste creaties en je te laten inspireren door wat we samen creëren!

Met creatieve groeten,
Monia