Menu

Latest posts

Hoe behang verwijderen? zo!

 

Wil je een muur die behangen is in een nieuw jasje steken met nieuw behang of fotobehang? Dan is het eerst nodig om het bestaande behang van de muur te verwijderen. Behangen over oud behang is namelijk geen goed idee, en dit om wel twee redenen. Ten eerste door de lijmlaag die je op het behang smeert om het nieuwe behang aan te brengen. Die lijm gaat het bestaande behang week maken en het hele behang doen loskomen van de muur. Ten tweede kunnen bubbels en oneffenheden in het bestaande behang ervoor zorgen dat het nieuwe behang niet egaal en strak tegen de muur zal kleven. En dat zou zonde zijn. Dus: het bestaande behang verwijderen is de boodschap! Maar hoe begin je nu eigenlijk aan behang verwijderen? We leggen het je stap voor stap uit!


Op zoek naar nieuwe interieur inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang je GRATIS Interieur Magazine.
Klik hier en abonneer je op onze nieuwsbrief


Behang verwijderen: de voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Ook bij het verwijderen van behang. Verzamel eerst alle spullen die je nodig hebt. Dat zijn de volgende:

• Een plastic afdekzeil om alles af te dekken

• Voor een kleine muur: een emmer met een spons of een lege spuitfles, lauw water, behang afweekmiddel

• Voor grote muren of als het behang hardnekkig vastzit: een behangstomer

• Een scherp plamuurmes of behangkrabber om het oude behang eraf te krabben

• Een lege spuitbus en afwasmiddel om de lijmresten eraf te halen

• Eventueel plamuur of muurvuller om beschadigingen in de muur te repareren

Behang trek je er niet zomaar af. Vaak moet je het eerst grondig losweken met een water. Daarom is het goed om ter voorbereiding de grond en je meubels te beschermen met een plastic afdekzeil en de stroom uit te zetten. Om de kleine behangrestjes die achter de plinten en stopcontacten zitten te kunnen verwijderen, haal je deze best ook even van de muur.

Ook interessant: Zelf behangen? Zo eenvoudig is het!


Stap 1: Maak het oude behang nat

Behang verwijderen gaat een stuk gemakkelijker door het eerst grondig te bevochtigen. Is het een kleine muur waar je het behang vanaf moet trekken? Doe dan lauw water, eventueel vermengd met wat behang afweekmiddel in een plantenspuit of emmer. Maak de muur goed nat met de plantenspuit of een spons die je in de emmer hebt gedopt. Laat het water een aantal minuten intrekken in het behang. Gaat het om grote muren behang? Of is lauw water met afweekmiddel niet voldoende? Ga dan langs bij je doe-het-zelfzaak en huur of koop er een behangstomer of afstoom apparaat. Vul het apparaat met water en wacht tot het voldoende opgewarmd is. Plaats de stomer tegen de muur en hou die ertegen tot het behang zachter en losser wordt. Dit is meestal al na enkele seconden.


Stap 2: Haal het oude behang van de muur

Is het behang zacht en los geworden? Dan kan je beginnen met het oude behang te verwijderen. Pak het behang vast in een van de hoeken onderaan en het trek langzaam van de muur. Doe dit diagonaal van onder naar boven, dan is de kans groter dat alle behangstroken in één keer meekomen. Komt het behang toch niet zo gemakkelijk los? Neem dan het plamuurmesje of behangkrabber en maak het behang daar voorzichtig mee los. Ga hierbij langzaam en voorzichtig te werk, zodat je geen onnodige beschadigingen maakt aan de muur.


Stap 3: Haal de lijmresten van de muur

Als het behang verwijderd is, dan is het de beurt aan de lijmlaag of lijmresten die onder het behang zitten. Pak een lege spuitbus en vul die met warm water en een beetje afwasmiddel. Spuit dit mengsel op de lijmresten en laat het enkele minuutjes intrekken. De lijmresten zullen vanzelf loskomen.


Stap 4: Toch beschadigingen in de muur? Zo gerepareerd!

Zie je hier en daar een scheurtje of beschadiging aan de muur? Als je opnieuw wil behangen, kan je de muur beter eerst herstellen en mooi egaal maken. Hiervoor gebruik je best plamuur als het gaat om kleine oneffenheden of muurvuller als het gaat om grotere gaten. Laat het materiaal goed drogen en schuur het goed af voordat je aan het behangen begint.

Als je deze stappen volgt, is behang verwijderen een fluitje van een cent. En kan je aan de slag om je muur in een nieuw jasje te steken! Nog geen nieuw behang gekozen? Doe inspiratie op bij de behangtrends van 2022. Of wat dacht je van fotobehang? Al ons behang en fotobehang wordt gedrukt op stevig vliesbehang van de hoogste kwaliteit. Neem rustig een kijkje in onze ruime collectie behang en fotobehang, daar vind je vast wat je zoekt.

CHECK DE COLLECTIE FOTOBEHANG


Hulp en advies

> Hoeveel behang heb Ik nodig?
> Hoe moet ik behangen?
> Welke lijm voor behang?
> Preventietips openstaande naden behang
> Hoe behang verwijderen?
> Wat zijn de verschillen tussen behang en fotobehang?

 

Hallo!

Mijn naam is Monia en ik ben een liefhebber van esthetiek en interieur schoonheid. Ik specialiseer me in het schrijven van teksten die de essentie van moderne decoratie vastleggen.

Voor mij zijn interieurdecoraties niet zomaar objecten: het zijn verhalen die tot leven komen in elke ruimte. Fotobehang, raamdecoraties zoals stijlvolle gordijnen of praktische rolgordijnen, en ook unieke wanddecoraties (foto op plexiglas, foto op canvas, foto op aluminium) – elk van deze elementen heeft een verhaal dat erop wacht om verteld te worden.

Wat maakt mijn werk zo speciaal? De samenwerking met een geweldige ontwerper Daria waarmee ik een complementair duo vorm. Haar visies en decoratie-ideeën, gecombineerd met mijn vermogen om hun schoonheid in woorden vast te leggen, zorgen voor een uniek effect. Samen inspireren we bestaande en nieuwe klanten, waardoor ze met een frisse blik naar decoraties kunnen kijken.

Ik ben trots deel uit te maken van www.nikkel-art.be en een bijdrage te kunnen leveren aan het creëren van onvergetelijke ruimtes voor onze klanten. Ik nodig je uit om op de hoogte te blijven van onze nieuwste creaties en je te laten inspireren door wat we samen creëren!

Met creatieve groeten,
Monia